Black flower.

Armband i flätad läder med berlocker.

Mållgan 5 månader, 21/8-10.


Berlockbricka, blå.


Berlckbricka, rosa.


Änglar.


Höstlöv.


Green heart.


Olle med bärnstenshalsband.


Hundhalsband.

Hundhalsband.

Hundhalsband.

Hundhalsband.

Mållgan på bus humör




 Sommaren 2010, fotografen heter Sofia.


Ljusslinga


Pink Heart


Green flower


Ljusmachett



 


Fotlänk


 


Colourful summer


HubbaBubba


Green romance


Personliga kort




 


Grönt murano Halsband


Bärnstenshalsband till djur

Fästinghalsband

Att bärnsten blir elektriskt laddad då den gnids mot olika material tex päls kände man till redan på antiken. Det grekiska ordet för bärnsten är electron, därav ordet elektricitet. I tyskland har man lång och god erfarenhet av fästinghalsband med bärnsten.

 

Vad är då bärnsten

Bärnsten är bitar av förstenad kåda som kommer från utdöda

tallarter. Kåda från 3050 miljoner år gamla träd av släktet pinus eller

araucaria skapade Östersjö-bärnstenen! Den harts (eller kåda som vi säger i dagligt tal) flöt både rikligare och var mer tunnflytande än hos de träd som finns idag. På så vis kunde många olika formationer av bärnsten bildas som droppar, tappar och olika skruvade former.

 Bärnstenens färg

Bärnstenens färg kan variera stort från ljustgul, mörk Congnacbrun till röd. Vanligen är den dock ogenomskinlig i sitt naturliga tillstånd, vilket beror på att det finns mikroskopiska gasblåsor i bärnstenen.

Ju fler blåsor – desto ljusare blir den. Ibland nästintill benvit, då antalet gasblåsor kan bli ända upp till 90 000 per mm3!

Analyserar man bärnsten från Östersjön (sk. Baltisk bärnsten eller succinit) så består den av 10,5% syre 79% kol, 10,5% väte + spår av svavel. Lågtyskans Börnsteen är upphovet till bärnstenens namn. Börn = brinna och steen = sten

dvs. stenen som brinner

Hur kom det sig då att jag började göra bärnstenshalsband?

En god vän berättade för mig om detta. Och efter som hon visste att jag sedan flera år tillbaka gjort smycken till människor, tyckte hon att jag skulle göra bärnstenshalsband. Jag var lite skeptisk i början men ju mer jag tog reda på om bärnstenar desto mer fascinerad blev jag. Med min väns hund som ”försökskanin” beslutade jag mig för att göra ett försök. Resultaten av dessa var förbluffande, både jag och min vän var förvånade över det faktum att hennes hund inte fick några fästingar alls trots att de gick mycket i skog och mark.

Efter ca två veckor utan en enda fästing, körde jag igång på allvar. Och efterfrågan var större än jag trodde. Många människor idag är medvetna om biverkningar så som hudbesvär och pälsbortfall hos hund och katt samt den  negativa miljöpåverkan av apotekets fästingmedel. Om man läser instruktionerna på tex fästinghalsbands förpackningarna står det att de inte får kastas i vanliga sopor utan skall lämnas in som riskavfall. Man kan ju inte annat än undra vilken effekt detta har på våra djur men även oss människor som är nära djuren. Då känns bärnstenshalsband för mig som ett självklart val. Inte bara i miljöhänseende utan också för att det är ett vackert smycke.

SMYCKEN MED OMTANKE!

Alla smycken jag gör, både till människor och djur är gjorda med omtanke. Jag vill därför ha en personlig kontakt med dig som köper smycken av mig. Jag gör smycken helt enligt dina önskemål.

De smycken du ser här på min blogg är bara tips och idéer på hur de kan se ut.

Djursmyckena är handgjorda för att passa ditt djur perfekt. Bärnstenshalsband ger inga biverkningar och är snälla mot naturen. Dessutom blir de aldrig för gamla.

Om smycken du köpt av mig skulle gå sönder inom ett år, lagar jag det för endast 25 kr. (plus ev. frakt).

Eftersom pärlandet är en hobby för mig, har jag låga priser. Exakta prisuppgifter får du när du beställer smycken av mig.

Bärnstenshalsbanden har jag ett fast pris på: 5 kr. per cm.


Om Cecilia

 Jag gillar att pyssla: göra smycken, göra kort, baka, sylta och safta. Jag har en hund, av rasen Cavalier king charles som heter Mållgan. Så en stor del av min fritid ägnar jag åt honom. Dessutom tycker jag om att resa. Har varit på en del ovanliga resor så som Japan, Kambodja, Vietnam, Madeira mm. Att resa berikar livet otroligt mycket!


RSS 2.0